Hoe belangrijk is een plattegrond?

Hoe belangrijk is een plattegrond?

Oeps... Verkeerde schaal!

Stel je voor; je hebt een (tweede) villa of finca aan de Costa Blanca gekocht óf gebouwd en veel energie gestoken in de aankleding ervan. Alles lijkt tot in de puntjes georganiseerd: de vloer, de kleuren voor op de wanden en de gordijnen. Ook de keuken en het meubilair is allemaal op tijd geleverd. Op het moment dat alles helemaal is ingericht en je gaat er wonen merk je dat er sommige dingen zijn die nét niet zo zijn geworden zoals je had gewild. De deur naar het terras zit op de verkeerde plek, het bankstel is te klein en je mist opbergruimte of praktische ruimtes zoals een bijkeuken of washok. Maar je had toch overal aan gedacht? Het kan zijn dat je tijdens de belangrijkste fase van bouwen of verbouwen, de voorbereidingsfase, te weinig aandacht hebt besteed aan het ontwerpen van een goede plattegrond, welke altijd de basis vormt van ieder nieuw in te richten ruimte, ongeacht de grootte of de functie. Hieronder geven we uitleg over wat een plattegrond is en waarop je moet letten.

mustard coloured sofa in blue room for a villa or finca on the costa blanca

Een plattegrond is een tekening met maten die het verband tussen kamers, ruimtes en materiele eigenschappen laten zien doormiddel van een bovenaanzicht. Plattegronden helpen met visualiseren hoe men door een ruimte zal gaan bewegen. Ze maken het gemakkelijk om te bepalen of een ruimte geschikt is voor het beoogde gebruik, eventuele problemen op te lossen en het ontwerp aan te passen voordat de volgende stap in het proces wordt aangevat. Het kan ook leuk zijn om te experimenteren met meerdere, alternatieve ontwerpen en circulatiestromen.

Een bekende architect, Jean Nouvel heeft een ooit gezegd: "Ruimte, ruimte: architecten praten alsmaar over ruimte! Maar het creëren van een ruimte is niet automatisch het toepassen van architectuur. Van eenzelfde ruimte kun je een meesterwerk of een ramp maken."

Zowel voor een kleinere woning als voor een groot restaurant geldt; de plattegrond is fundamenteel bij het ontwerpen en creëren van een logische ruimte die voldoet aan de behoeften van de eindgebruikers.

BB_PLATTEGROND_8

Deze plattegrond ontwierpen wij voor een eensgezinswoning

Circulatie en doorstroming
In een ruimte waar mensen wonen, werken, winkelen of elkaar ontmoeten, bepaalt de indeling en de flow daarvan of de omgeving als aangenaam en nuttig wordt ervaren. Een goede circulatie hangt af van het doel waarvoor de ruimte gebruikt gaat worden: in een verkoopruimte wilt u onder andere bepalen welke route de bezoekers afleggen en in een museum wilt u knelpunten voorkomen. Door het toepassen van zichtlijnen (een zichtlijn is een fictieve lijn tussen de waarnemer en een object of ruimte die hij bekijkt) kunnen ruimtes die even groot zijn toch heel anders aanvoelen.

Een plattegrond op maat van elke ruimte in zeven stappen

Een plattegrond die uiteindelijk aan alle wensen en eisen voldoet, wat heb je daar allemaal voor nodig? Wij hebben het proces onderverdeeld in zeven stappen om een duidelijk overzicht te geven.

1. Lijst met eisen en wensen. Maak een uitgebreide lijst met wensen van de personen die de ruimte gaan gebruiken en schrijf hierop ook wat ze nodig hebben aan praktische zaken.

2 Meten. Zorg ervoor dat je de juiste afmetingen gebruikt in je plattegrond; meet alles dus zeker een tweede keer op. Dit moet je meten:

  • De totale oppervlakte die de ruimte inneemt, inclusief buitenmuren, deuren of andere toegangen en ramen
  • De totale lengte van iedere muur en de afstand van vloer tot plafond
  • De positie van stopcontacten, schakelaars en andere bedieningspunten
  • Vaste elementen: alle architecturale elementen zoals keuken en open haar en legplanken tot zitbanken en ingebouwd vast meubilair
  • Omliggende ruimte en afmetingen van elementen buiten en de positie van waar ze zich op uw plattegrond bevinden, denk aan terras, buitenkeuken en garage
  • Overige objecten die zich in de ruimte zullen bevinden

3 Schaal. Plattegronden moeten op schaal worden getekend. De gebruikte schaal wordt vervolgens toegepast op alle andere objecten die in de plattegrond worden opgenomen, zoals meubilair of een bar in een restaurant.

4. Zichtlijnen en circulatie. Wat wil je zien als je staat, zit of werkt? Denk aan ramen, deuren, muren en wat het meest logisch is voor hoe je de ruimte wilt gaan gebruiken. Hoe wordt de routing van de ruimte, hoe ga je bewegen door de ruimte?

5 Tekenen. Stel je plattegrond samen op met alle bovenstaande elementen.

6 Evalueren. Kijk opnieuw naar je verlanglijst. Evalueer de indeling en analyseer daarbij ook de circulatie. Andere factoren die je in overweging kunt nemen zijn bruikbare ruimte, privacy en toegankelijkheid.

7 Delen. Werk samen en laat iemand anders je plattegrond nakijken zodat je feedback kunt krijgen over het ontwerp.

floor plan with infinity pool for a villa or finca on the costa blanca

Een plattegrond die wij tekenden voor een villa in Altea Hills, Spanje

Wanneer je een woning gaat verkopen

Ben je van plan om je villa of finca aan de Costa Blanca te verkopen? Denk er dan aan dat plattegronden het inzicht van kopers van onroerend goed versterken. Met een goede plattegrond zal de woning slagen in de online pre-inspectie fase en treffend werken in de verbeeldingsfase. Om kopers te boeien combineer je professionele foto’s die de schoonheid van de ruimtes overbrengen en een plattegrond die de functionaliteit van de woning weergeeft. Met een plattegrond krijgt de woning de serieuze aandacht die het verdient en de online vermelding zal veel meer woninginspecties opleveren!

sea view villa or finca on the costa blanca

Een woning verkoopt veel sneller wanneer er voor de woningzoekers een plattegrond beschikbaar is in het online verkoop platform